Wytrawne babeczki z bryndzą i szczypiorkiem

Na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g bryndzy
  • kilka liści jarmużu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania

Boczek pokrój w kostkę i wysmaż go na patelni. Osącz na papierowym ręczniku. Liście jarmużu umyj, osusz i porwij na kawałki, pozbywając się grubych łodyg. Mąkę, sodę, sól i pieprz przesiej do miski.W osobnym naczyniu połącz mleko, olej i jajka. Dodaj do suchych składników, wymieszaj, wrzuć boczek i jarmuż. Nakładaj po łyżce ciasta do foremek na babeczki, dodaj po łyżeczce bryndzy, posyp natką i przykrywaj kolejną porcją ciasta (do 3/4 wysokości foremek). Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje