Wytrawne gofry

Placki ziemniaczane - Któż ich nie lubi? Każdemu z nas kojarzą się z dzieciństwem, wizytą u babci i poczuciem bezpieczeństwa. Warto wracać do tamtych chwil. Poznaj przepis na nieco inną, równie smaczną potrawę z ziemniaków!

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • cebula
  • jajko
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ser parmezan

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Skrobię, która się wytrąci, dodaj do ziemniaków, wodę wylej. Dodaj jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przypraw solą i pieprzem. 

Reklama


2 Gofrownicę posmaruj oliwą, nakładaj ciasto, piecz około 8-10 minut. Gotowe placki posyp kawałkami sera i grubo mielonym pieprzem. Podawaj z sałatą i rukolą. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje