Wytrawne gofry ze szparagami

Gofrom z bitą śmietaną, przetworzonymi owocami i karmelowym sosem w tym sezonie mówimy stanowcze NIE. Stawiamy na zdrową alternatywę w wiosennej wersji z aromatycznymi szparagami.

Gofry
Gofrymateriały prasowe

Sposób przygotowania

1.    Zaczynamy! Mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak zmiksuj.

2.    Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

3.    Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.

4.    Zamknij gofrownice (np. MGO-31 M od marki MPM), włącz do prądu i gdy zaświeci się zielone światełko, przy pomocy specjalnej nakładki i dozownika wlej porcję ciasta. Ciasto nie może być bardzo gęste. W razie gdyby takie było, to rozcieńcz je mlekiem.

5.    Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.

6.    Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij ostrożnie do miseczki. Przy pomocy rózgi utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj je ok. 2 minuty.

7.    Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.

8.    Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.

9.    Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów. Pamiętaj, że najlepiej smakują w towarzystwie. #Włącz gościnność!

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas