Wytrawne minkanapki z żurawiną

Na sylwestra last minute!

Składniki

  • 200 g konfitury żurawinowej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 nieduże, twarde jabłka
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • chleb tostowy pszenny np. Dan Cake
  • 100 g pasztetu w tubce


Cebulę i jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka.Dodaj ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotuj na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość dopraw przyprawami. Pod koniec dodaj konfiturę żurawinową (zostawiając trochę do dekoracji) i jeszcze chwilę gotuj. Wystaw za okno,by wystudzić chutney.

Z kromek tostowego chleba za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Każdy krążek posmaruj grubą warstwą wystudzonego chutneya i przykryj drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wyciśnij trochę pasztetu. Udekoruj żurawiną i natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje