Wytrawne ravioli

Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem.

Składniki na 2 porcje:

Reklama

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki orkiszowej razowej lub pszennej
  • 2 jajka
  • ewent. 1-2 łyżki ciepłej wody
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 30 dag ciemnych czereśni
  • 1 opakowanie kremowego serka o smaku owocowym, np. wiśniowego
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury czereśniowej lub wiśniowej
  • 10 dag sera typu rokpol

Sposób przygotowania:

1. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostaw). Zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde, dolej wody. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut. Potem przekrój ciasto na pół i cienko je rozwałkuj na podobne prostokąty.

2. Czereśnie wydryluj. Na jeden płat ciasta nałóż (co ok. 4 cm) łyżeczkę serka, czereśnię i parę płatków migdałowych. Wokół porcji farszu posmaruj ciasto zostawionym białkiem. Przykryj drugim płatem ciasta. Podociskaj dookoła każdej porcji nadzienia (tak by płaty się skleiły). Nożem lub karbowanym radełkiem wytnij kwadraciki z farszem pośrodku. Ponownie dociśnij brzegi.

3. Wrzuć na osolony wrzątek, dolej olej, gotuj 5 minut. Podawaj polane podgrzaną konfiturą i posypane pokruszonym rokpolem.

Czas przygotowania: 90 minut


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje