Z bakłażanem

Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 pomidory
  • 2 opakowania mozzarelli
  • duży bakłażan
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano świeże
  • listki bazylii
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, by puścił sok. Następnie osusz go dokładnie (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym) i maczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto. Odstaw do wystygnięcia.

2. Mozzarellę i umyte pomidory pokrój w plasterki. Układaj w brytfance na przemian z bakłażanem. Całość posyp solą i pieprzem, oprósz oregano i skrop oliwą z oliwek.

3. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Posyp świeżymi listkami bazylii. Podawaj z bagietką.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje