Z cebulką, boczkiem i oliwkami

Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij.

Omlet z oliwkami
Omlet z oliwkamiPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 10 dag boczku
  • pół pęczka koperku
  • cebula oliwki czarne i zielone
  • liście sałaty
  • szczypta kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:


1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklij. Boczek pokrój w kostkę, dorzuć do smażonej cebuli, usmaż całość, mieszając.

2. Białka z odrobiną soli ubij na sztywną pianę. Mleko z mąką wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj żółtka i kurkumę, rozetrzyj. Połącz z pianą białek, włóż boczek z cebulą i posiekany koperek, przemieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wylej masę, smaż aż się zetnie. Przewróć, smaż jeszcze chwile. Omlet układaj na liściach sałaty, dekoruj oliwkami i koperkiem. Do masy możesz też dodać gotowanego ziemniaka.

Czas przygotowania: około 40 minut

Zmysłowe smaki: Torcik bezowy z truskawkami i bitą śmietanąInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas