Z gotowego ciasta francuskiego

Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim

Reklama

Składniki na 4-6 porcji:

- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g),
- 125 g ryżu basmati,
- sól,
- cebula,
- mała główka kapusty,
- 4 łyżki oleju,
- gałka muszkatołowa,
- 200 g pieczarek,
- 6 gałązek koperku,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- żółtko,
- 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, kapustę smażyć w 2 porcjach po 2-3 minuty, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczarki poprzekrawać i obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. 2 minuty przed końcem dodać cebulkę. Ryż, kapustę, pieczarki, bazę do sosów i 2/3 posiekanego koperku wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować (na wym. ok 40x23 cm). Nadzienie ułożyć na środku (zostawić wolne brzegi o szerokości ok. 2 cm). Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć, założyć brzegi i ponownie posmarować całość żółtkiem ze śmietaną. Ułożyć po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. przez 40-50 minut. Sos holenderski przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj. Sos udekorować resztą posiekanego koperku i serwować do rolady.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasto francuskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje