Z gotowego ciasta francuskiego

Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki na 4-6 porcji:

- opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g),
- 125 g ryżu basmati,
- sól,
- cebula,
- mała główka kapusty,
- 4 łyżki oleju,
- gałka muszkatołowa,
- 200 g pieczarek,
- 6 gałązek koperku,
- łyżka jasnej bazy do sosów,
- żółtko,
- 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, kapustę smażyć w 2 porcjach po 2-3 minuty, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pieczarki poprzekrawać i obsmażyć na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. 2 minuty przed końcem dodać cebulkę. Ryż, kapustę, pieczarki, bazę do sosów i 2/3 posiekanego koperku wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować (na wym. ok 40x23 cm). Nadzienie ułożyć na środku (zostawić wolne brzegi o szerokości ok. 2 cm). Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować brzegi ciasta. Ciasto zawinąć, założyć brzegi i ponownie posmarować całość żółtkiem ze śmietaną. Ułożyć po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200 st. przez 40-50 minut. Sos holenderski przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj. Sos udekorować resztą posiekanego koperku i serwować do rolady.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

Pikantne przekąski z nadzieniem hawajskim

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego (270 g),
- 3 plastry gotowanej szynki,
- 6 plastrów ananasa z puszki,
- żółtko,
- 3 łyżki mleka,
- 50 g tartego sera Gouda,
- rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić, rozwałkować, pociąć na 6 kwadratów. Na każdym ułożyć pół plasterka szynki i plaster ananasa. Rogi kwadratów zaginać do środka. Ciasto posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem, całość posypać starym serem. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w temp. 200 st. C przez 20-25 minut. Dekorować rzeżuchą.

Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal

Rogaliki z szynką

Składniki na 12 sztuk:

- opakowanie (270 g) ciasta francuskiego,
- 150 g gotowanej szynki,
- cebula,
- mały pęczek zielonej pietruszki,
- 20 g masła,
- łyżka musztardy,
- 2 łyżki śmietany,
- 75 g mielonych migdałów,
- sól, pieprz,
- 120 g twardego sera żółtego (np. Appenzeller),
- żółtko,
- 2 łyżki mleka,

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić rozwałkować. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Cebulę smażyć na maśle 5 minut, dodać musztardę, śmietanę, szynkę, migdały i pietruszkę i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zetrzeć ser. Ciasto przeciąć wzdłuż. Każdą połowę pokroić na 3 części, a te poprzecinać po przekątnej. Nadzienie nakładać na trójkąty, posypywać żółtym serem. Ciasto rolować od szerszego brzegu do szpica i formować rogaliki. Układać na wyłożonej papierem blasze. Smarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Kwadraty z nadzieniem a la Bolognese

Składniki na 4 porcje:

- 180 g ciasta francuskiego,
- ząbek czosnku,
- pęczek zielonej cebulki,
- 150 g pomidorów koktajlowych,
- łyżka oleju,
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- sól, pieprz,
- suszone oregano,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 200 g pomidorów z puszki,
- 80 g tartego sera,
- żółtko ,
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Na łyżce oleju przesmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę i pokrojoną zieloną cebulkę. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i poprzekrawane pomidorki koktajlowe. Przestudzić.
Z ciasta wykroić kwadraty (10 x10 cm), nakładać nadzienie, rogi zagiąć do środka. Żółtko roztrzepać z 2 łyżkami mleka i posmarować ciasto. Kwadraty układać na wyłożonej papierem blasze. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3480 kJ/831 kcal

Łosoś w cieście francsukim i risotto z groszkiem

Składniki na 4 porcje:

- 640 g ciasta francuskiego,
- 150 g mrożonego groszku,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łodyżki koperku,
- 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,
- sól, pieprz,
- żółtko,
- 2 łyżki + 50 g śmietany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 200 g ryżu na risotto,
- 150 ml wytrawnego białego wina,
- 650 ml bulionu warzywnego instant,
- 30 g parmezani,
- łyżka masła

Przygotowanie:

Ciasto i groszek rozmrozić.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać i wymieszać z musztardą. Filet z łososia natrzeć solą i pieprzem, posmarować musztardą z koperkiem. Ciasto rozwałkować (jeżeli jest w kawałkach, kawałki lekko zwilżyć, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować), za pomocą specjalnej rolki ponacinać i nieco rozciągnąć, aby powstała siatka. Łososia zawinąć w ciasto i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w 200 st. C przez 20-25 minut. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami śmietany i po 15 minutach pieczenia posmarować ciasto.

Cebulę i czosnek przesmażyć na oliwie, dodać ryż i krótko przesmażyć. Stopniowo wlewać wino i bulion, a następnie gotować 20 minut. 10 minut przed końcem dodać groszek. Ubić 50 g śmietany. Parmezan pociąć na cienkie plastry. Ser, masło i śmietanę dodać do risotta. Doprawić solą i pieprzem. Filet z łososia pokroić na 4 porcje. Podawać z risottem.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 3730 kJ/891 kcal

Pieczeń z mięsa mielonego w cieście francuskim z dipem z ricotty i oliwek

Składniki na 6 porcji:

- 1 sucha bułeczka,
- 100 g suszonych pomidory w oliwie,
- cebula,
- 750 g mięsa mielonego,
- 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy,
- 2 jajka,
- 2 łyżki suszonej bazylii,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 250 g sera ricotta,
- 100 g śmietany,
- 75 g zielonych oliwek bez pestki,
- żółtko,
- opakowanie ciasta francuskiego (270 g),
- 2 łyżki bułki tartej,
- bazylia i tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Bułeczkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę i osączone z oliwy pomidory pokroić w kostkę. Odciśniętą bułeczkę, mięso, pomidory, cebulę, jajka i musztardę wyrobić na masę. Doprawić bazylią, łyżeczką soli, pieprzem i papryką. Z masy uformować pieczeń i piec w wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez ok. 50 minut w temp. 175 st. C. Wyjąć z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Na dip: ser śmietanę i oliwki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Dodać żółtko i 2 łyżki wody.

Ciasto francuskie rozmrozić, rozwinąć, z brzegów odciąć dwa paski o ok. 1 cm szerokości. na środku wysypać pas bułki tartej szeroki na ok. 7 cm. Ułożyć na nim pieczeń i zawinąć w ciasto.

Ciasto posmarować żółtkiem. Na wieżchu ułożyć odcięte pasy, ponownie posmarować żółtkiem. Wstawić do rozgrzanego do 225 st. C piekarnika i piec 25 minut. Po 15-20 minutach można ewentualnie nakryć od góry folią aluminiową. Dekorować bazylią i tymiankiem. Podawać z sosem.

Czas przygotowania: 105 minut

Jedna porcja zawiera: 3190 kJ/762 kcal

Torciki rabarbarowe z lodami waniliowymi

Składniki na 4 porcje:

- opakowanie ciasta francuskiego,
- łyżka śmietany,
- 250 ml + 4 łyżki soku jabłkowego,
- 3 łyżki czerwonego kisielu w proszku (do gotowania),
- 60 g cukru,
- 200 g mrożonego rabarbaru,
- 4 gałki lodów waniliowych,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Natłuścić 4 wgłębienia w foremce do muffinek. Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kwadraty (10x 10 cm) i umieścić je w zagłębieniach. Lekko docisnąć i ponakłuwać widelcem. Ciasto skropić śmietaną i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na ok. 10 minut.

Zagotować 250 ml soku jabłkowego. Kisiel w proszku rozrobić z 4 łyżkami zimnego soku jabłkowego i wmieszać do gotującego się soku. Dodać kawałki rabarbaru, gotować 5 minut i ostudzić. Zimny kisiel nakładać na uformowane ciasto francuskie, dodawać po gałce lodów waniliowych.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1370 kJ/327 kcal

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem owczym

Składniki na 4 porcje:

- 600 g szpinaku,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju,
- sól,
- 4 blaty ciasta francuskiego,
- 150 g sera owczego,
- 100 g śmietany,
- jajko,
- 8 plastrów wędzonego filetu z indyka,
- pieprz,
- 2 łyżki mleka,
- żółtko

Przygotowanie:

Pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać wymyty szpinak, przesmażyć razem. Posolić. Ostudzić i osączyć na sicie.

Ser owczy rozkruszyć do miseczki, zmieszać ze śmietaną i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, nieco rozwałkować, rogi zagiąć do środka. Nakładać najpierw szpinak, później masę serową, Dokładać po plasterku wędliny. Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować brzegi ciasta. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok 20-25 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2050 kJ/490 kcal

Oliwkowe pierożki z ziołami i solą morską

Składniki na 8 sztuk:

- 8 kawałków ciasta francuskiego (8x8 cm),
- 24 zielone oliwki bez pestki,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 łodyżki bazylii,
- żółtko,
- łyżka grubej soli morskiej

Przygotowanie:

Na każdym kwadracie ułożyć po 3 oliwki. Skleić przeciwległe rogi, dobrze docisnąć. Pierożki posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką wody, posypać posiekanymi ziołami i solą morską. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal

Talarki z camembertem

Składniki na 6 sztuk:

- ok. 90 g. ciasta francuskiego,
- 6 sztuk mini camembertów do zapiekania,
- 50 g konfitury żurawinowej,
- pół pęczka rukoli

Przygotowanie:

Z ciasta wycinać krążki o średnicy ok. 5 cm i układać na wyłożonej papierem blasze. Lekko zwilżyć wodą i piec 12 minut w nagrzanym do 200 st. piekarniku. Po 6 minutach na blasze ułożyć również sery. Na talarkach układać rukolę i sery dekorować żurawiną. Podawać natychmiast.

Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Kwadraciki z budyniem i malinami

Składniki na 8 sztuk:

- 360 g ciasta francuskiego,
- jajko,
- łyżeczka cukru,
- 50 g budyniu waniliowego,
- 8 malin

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wyciąć 8 kwadratów (8x8cm). Rogi pozaginać do środka tak, aby ponownie uzyskać kwadrat. Docisnąć. Jajko roztrzepać, posmarować ciasto, posypać cukrem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Nieco przestudzić, na środek nakładać po łyżce budyniu i malinie.

Czas przygotowania: 20 minut

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal

Paluszki malinowe

Składniki na 10 sztuk:

- ok. 180 g ciasta francuskiego,
- 40 g dżemu malinowego,
- żółtko,
- pół łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkować na dwa płaty o wymiarach 12x25 cm. Jeden posmarować dżemem malinowym i przykryć drugim. Pociąć na paski o szerokości 1 cm, ułożyć na wyłożonej papierem blasze i kilkakrotnie poskręcać. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 370 kJ/88 kcal

Jeżeli znasz fajny przepis na danie z gotowego ciasta francuskiego i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas