Z wędzonego indyka, żółtego sera na avocado

Taka sałatka jest niezwykle sycąca. Możesz zjeść ją na kolację, albo spakować na drugie śniadanie. Kwas oleinowy zawarty w awokado obniża poziom tzw. złego cholesterolu. Warto jeść ten owoc częściej.

Awokado obniża poziom złego cholesterolu.
Awokado obniża poziom złego cholesterolu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1/2 avocado
  • 1 ogórek kiszony
  • 2  łyżki kukurydzy konserwowej
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • 1/2 szklanka pokrojonego drobno wędzonego indyka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę, mięso indyka, przyprawy, posiekany koperek, szczypiorek i oliwę. Sałatkę dokładnie wymieszać, nakładać na połówkę avocado, posypać startym żółtym serem. Można przyprawić odrobiną soku z cytryny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas