Zagrodowe rozmaitości
Danie dla miłośników drobiowych udek

Składniki
- 6 podudzi, np. z kurczaka zagrodowego
- 1/2 kg średnich ziemniaków
- 5-6 różyczek kalafiora
- 15 dag pieczarek (najlepiej małych)
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- po 1 łyżeczce suszonych ziół prowansalskich i tymianku
- sól (najlepiej himalajska)
- czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- olej
- 1/3 pęczka karbowanej natki pietruszki do dekoracji
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, opłucz, wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut, odcedź. Pieczarki umyj i dokładnie osusz. Masło rozgrzej, wrzuć pieczarki, smaż, mieszając 2-3 minuty. Dodaj ziemniaki i smaż 1 minutę. Zdejmij z ognia.
2. Cebulę i czosnek obierz, zetrzyj na drobne wiórki. Podudzia umyj, osusz. Natrzyj solą i cebulą z czosnkiem. Odłóż na godzinę. Mięso przełóż do wysokiej patelni, oprósz papryką, ziołami i pieprzem. Podlej odrobiną bulionu i 1 łyżką oleju. Duś 30 minut.
3. Dodaj ziemniaki, pieczarki, kalafior, resztę bulionu. Duś 20 minut. Udekoruj natką.