Zapiekane naleśniki z szynką

W sam raz na obiad

Składniki

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki startego sera

Składniki - farsz

  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka musztardy
  • 3/4 gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • brokuł, zblanszowany
  • puszka kukurydzy
  • 100 g szynki, pokrojonej

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 

2. Zmiksuj mąkę z jajkami, mlekiem i łyżką rozpuszczonego masła. Posól i odstaw na 20 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody. 

3. Na farsz rozpuść w rondelku masło. Dodaj mąkę i zasmaż (minutę). Dodaj musztardę i zdejmij z ognia. Wlej śmietanę z mlekiem. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje (3 minuty). Wrzuć kawałki brokułu, kukurydzę i szynkę. Przypraw do smaku. 

4. Na reszcie masła usmaż 8-10 naleśników. Posmaruj je farszem i złóż na pół. Ułóż w natłuszczonym naczyniu. 

5. Przykryj naczynie folią aluminiową i zapiekaj 10-15 minut. Następnie zdejmij folię i posyp naleśniki startym serem. Piecz jeszcze 5 minut. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje