Zapiekanka bolońska z mozarellą

Niezawodna na szybki obiad lub ciepłą kolację

Czas przyrządzenia: 15 minut + pieczenie 20 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 30 dag grubego makaronu (np. penne)
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 15 dag porów
  • l3 pomidory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek bazylii
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania



Reklama

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek. Zamieszaj, zmniejsz płomień i gotuj ok. 8 minut. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Marchewkę obierz, pory oczyść, pomidory umyj, usuń środki z pestkami. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej czosnek. Dodaj chili, resztę warzyw oraz mielone mięso. Całość smaż 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 
2. Makaron odcedź, przelej zimną wodą, osącz. Bazylię umyj, osusz, trochę zostaw, resztę posiekaj i dodaj do mięsa z warzywami. Mięsną masę wymieszaj z makaronem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu ułóż ser pokrojony w plasterki. Piecz 20 minutw temp. 200°C. Udekoruj odłożoną bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama