Zapiekanka i przetwory
Oto propozycje jesiennego menu dla dzieci.
Ciepłe zapiekanki
Sycące danie prosto z piekarnika to świetna propozycja na kolację nie tylko dla dziecka (po 2. roku), ale i całej rodziny. Podstawą może być makaron, ryż lub kasza z porcją wędliny, mięsa albo ryby.
Niezbędnym dodatkiem są także warzywa, np. cukinia, brokuły, papryka, pomidory.
Jeśli przysmak posypiesz żółtym serem i zapieczesz (nie za mocno, bo spieczony ser jest ciężkostrawny), malec na pewno nie będzie kaprysił nad talerzem.
Domowe przetwory
Herbata z sokiem malinowym lub bułeczka z powidłami śliwkowymi to świetny sposób, by przypomnieć sobie smaki lata w deszczowy dzień.
Samodzielnie przygotowane i zawekowane soki czy konfitury są zdrowsze niż kupne syropy czy dżemy.
Nie zawierają konserwantów i innych polepszaczy, a poza tym sami decydujemy, ile cukru do nich dodamy.