Zapiekanka ryżowa z pomidorami i mozarellą

Doskonałe na zimno.


Reklama


Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego ryżu,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 10 dag tartego żółtego sera,
- 2 gomułki mozarelli,
- 2 twarde pomidory,
- 1,5 szkl. mleka,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek tymianku,
- tłuszcz do foremek

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzać masło dodać mąkę i po chwili smażenia wlać mleko, cały czas mieszając, doprawić solą i pieprzem. Gęsty sos wymieszać z serem i ryżem. Foremki wysmarować tłuszczem, nakładać masę ryżową. Na wierzch zapiekaneczek układać plastry pomidora i mozarelli, posypać listkami tymianku. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Podawać na zimno, udekorowane gałązkami tymianku.
Czas przygotowania 1 h 15 min. Przepis na 5 osób.

Dowiedz się więcej na temat: ryż | zapiekanka | pomidory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje