Zapiekanka warzywno-ziemniaczana

Wyśmienita na każdą okazję!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 40 minut
Składniki dla: 4 osoby

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew
  • 2 czerwone i zielone papryki
  • pół małego selera
  • 15 dag boczku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • żółtko
  • 10 dag sera pleśniowego
  • szklanka mleka
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź,przestygną, pokrój je w plastry. Podsmaż pokrojony boczek, pokrojone w słupki marchew i seler. Cebulę i papryki pokrój. 

2. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Warstwami układaj ziemniaki, boczek i warzywa. Połącz mleko z pokruszonym serem. Podgrzewaj je mieszając, aż ser się rozpuści. 

3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy. Takim sosem zalej warstwy zapiekanki. Wierzch posyp rozmarynem. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180°C przez godzinę. Zapiekankę podawaj z zielona sałatą lub surówka z marchewki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje