Zapiekanka z brokułami

Wszyscy uwielbiają zapiekanki. Opcji jest wiele - a brokułowa smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • pół opakowania makaronu wstążki
  • brokuł
  • 20 dag sera pleśniowego typu blue
  • łyżka śmietany
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • łyżka masła klarowanego
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj al dente. Brokuł podziel na różyczki, blanszuj lub ugotuj na parze. Ser pokrój.

2. Na maśle klarowanym podsmaż brokuł, dodaj ser, jogurt i śmietanę,przypraw solą i pieprzem.Podgrzewaj, aż ser się rozpuści.

3. Foremki wysmaruj masłem. Makaron, brokuł i sos wymieszaj, nakładaj do wysmarowanych naczyń.Zrób miejsce na środku i do każdej foremki wybij po jajku.

4. Piekarnik rozgrzej do temp.180°C. Piecz potrawę do momentu ścięcia się jajka. Podawaj od razu posypane solą i pieprzem.Dodatkiem do potrawy może być sałata z pomidorami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje