Zapiekanka z grysiku z morelami i migdałową posypką

Na słodko.

Składniki na 4 porcje:

- 0,5 l mleka,
- 60 g masła,
- paczka cukru waniliowego,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 100 g grysiku,
- 250 g chudego twarożku,
- 5 jaj,
- 100 g cukru,
- puszka moreli (425 ml),
- 50 g płatków migdałowych,
- tłuszcz do formy,
- cukier puder

Przygotowanie:

Mleko, masło, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i sól zagotować. Wsypać grysik i gotować 5 minut na słabym ogniu. Wmieszać twarożek. Jajka rozdzielić. Żółtka utrzeć z 30 g cukru i dodać do masy grysikowej. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodając 40 g cukru. Pianę wmieszać do masy, następnie dodać osączone morele. Owalną formę (ok 20x28 cm) natłuścić, włożyć do niej masę. Posypać płatkami migdałów i cukrem. Piec w 200 st. C przez 40-50 minut. Zapiekankę podawać posypaną cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | dania na słodko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje