Zapiekanka z mięsa mielonego

Wyjątkowo szybki obiad.

Składniki na 2 porcje:

- 30 g boczku,
- pęczek tymianku,
- 200g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki przecieru paprykowego,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- 300 g ziemniaków,
- 1 zielona papryka (ok. 200 g),
- 30 g. sera gouda

Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę. Wstawić do mikrofalówki na 4,5 minuty (moc: 500 watt). Tymianek umyć, 3 gałązki odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mięso zagnieść razem z boczkiem, przecierem paprykowym, połową posiekanego tymianku, solą, pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Mięso włożyć do formy przeznaczonej do gotowania w mikrofalówce. Plasterki ziemniaków i pokrojoną paprykę wymieszać, doprawić solą i dodać pozostały tymianek. Ziemniaki i paprykę umieścić na mięsie. Zapiekankę wstawić do mikrofalówki na 7-8 minut przy (moc: 650 watt) Utrzeć ser, posypać nim zapiekankę i mikrofalować jeszcze minutę. Dekorować listkami tymianku.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2440 kJ/583 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | zapiekanka | potrawy z mikrofalówki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje