Zapiekanka z musem, kiełbasą i jabłkami

Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek.

Składniki na mus ziemniaczany:

  • 2 kilogramy ziemniaków
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Składniki na zapiekankę

  • 4 białe kiełbasy parzone
  • 3 jabłka
  • 2 cebule czerwone
  • jajko
  • olej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i zmiażdż praską do ziemniaków, uważając, żeby nie było grudek. Dodaj masło, mleko, śmietanę i przyprawy. Możesz dodać szczyptę kurkumy.

2. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Cebulę posiekaj i smaż kilka minut, mieszając. Uważaj, by się nie przypaliła. Prostokątną blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż mus ziemniaczany. Na gorącym tłuszczu z każdej strony obsmaż kiełbasę. Ułóż ją na ziemniakach. Dodaj smażoną cebulę i pokrojone jabłka. Udekoruj listkami szałwii. Do zapiekanki możesz dodać pokrojoną w kostkę dynię, cukinię lub paprykę. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podawaj gorące.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje