× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

  • ×

    Treść dostępna również w wersji mobilnej
    na m.interia.pl oraz w aplikacjach na iOS i Android

  •  

    Żeberka - Maciej Kuroń

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Na jedną osobę: 300 g żeberek. Bejca: pół łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, 30 ml ginu 1 łyżka miodu, 30 ml sosu sojowego, po 1 łyżce: oleju i octu winnego, po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
/Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Żeberka kroimy na 2 porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte.

W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.

Reklama

Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą.

Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Więcej na temat:żeberka | wieprzowina

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 79

Reklama

Skomentuj artykuł: Żeberka - Maciej Kuroń

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Sonia

~Sonia -

Przepis fajny i już wypróbowany- super!

Reklama