Żeberka - Maciej Kuroń

Na jedną osobę: 300 g żeberek. Bejca: pół łyżki mąki ziemniaczanej, 2 ząbki czosnku, 30 ml ginu 1 łyżka miodu, 30 ml sosu sojowego, po 1 łyżce: oleju i octu winnego, po szczypcie: kminku, rozmarynu, majeranku, tymianku, soli cebulowej, ostrej papryki.

Żeberka kroimy na 2 porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte.

Reklama

W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie składniki, na końcu dodajemy posiekany czosnek.

Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą.

Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: żeberka | wieprzowina

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje