Żeberka z tymiankiem

Aromatyczne i smaczne.

Składniki:

Reklama

- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 1 słoik dżemu pomarańczowego,
- 1 szklanka ostrego ketchupu,
- 2 pomarańcze,
- kilka gałązek tymianku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Żeberka oczyścić i podzielić. Cebule i tymianek posiekać, czosnek przecisnąć. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać dżem, ketchup i tymianek, po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żeberka przesmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, dodać do marynaty. Tak przygotowane żeberka wstawić na min. 1 h do lodówki, jednak najlepiej zamarynują się, gdy będą leżały w lodówce przez noc. Żeberka ułożyć w brytfance, poprzetykać je plastrami pomarańczy, przykryć i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 1 h 30 min.
Czas przygotowania min. 4 h.
Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Więcej przepisów na żeberka:

Dowiedz się więcej na temat: żeberka | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje