​Zielona kuchnia: Takie sałatki je się tylko latem!

Dojrzałe pomidory, zioła, aromatyczny ser i dobroczynna oliwa - ta sałatka cię zachwyci!

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 200 g sera owczego
  • Skórka z połowy cytryny
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 200g zielonej fasolki
  • Sól
  • 4 duże pomidory
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 300 g młodego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżka syropu klonowego
  • Pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Czosnek obrać i rozgnieść nożem. Ser pokroić w kostkę, umieścić w zakręcanym słoiku, dodać czosnek, zioła i skórkę z cytryny. Wlać oliwę z oliwek, zakręcić i odstawić na noc.

Zieloną fasolkę gotować w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzić.

Pomidory poprzekrawać i ułożyć na wysypanej cukrem blasze (powierzchnią cięcia do spodu). Zapiekać 5. minut (funkcja grill), ostudzić, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki.

Szpinak dobrze umyć. Ser odcedzić, przy tym zachować oliwę. Odmierzyć 5 łyżek oleju, zmieszać z sokiem z cytryny, octem, syropem klonowym, doprawić solą i pieprzem.

Fasolkę, pomidory i szpinak wymieszać i rozdzielić na 4 porcje. Dodać ser i skropić sosem.

Dowiedz się więcej na temat: sałatki | Fasolka szparagowa | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje