Zielona sałatka z makaronem gruboziarnistym. Idealna na lunch do pracy
Będąc w ciąży pisałam trochę o naturalnych produktach, które mają działanie anty-cllulitowe. Jednym z nich jest brokuł, który niestety traci on swoje właściwości po ugotowaniu. Nigdy nie przypuszczałabym jednak, że smakuje tak rewelacyjnie w surowej postaci.
Dlatego też dzisiaj chciałabym wam zaproponować błyskawiczną, a jednocześnie bardzo kolorową, sycącą i pełną witamin sałatkę.
Co potrzebujemy?
Składniki suche
1 pojedynczy filet z kurczaka (przyprawiamy pieprzem, sola i papryką w proszku)
½ szklanki czerwonej fasoli z puszki
½ - ¾ szklanki brokułów pokrojonych w małe różyczki
2 garści surowych liści szpinaku
1 garść podprażonych na patelni orzechów nerkowca
¾ szklanki surowego makaronu gruboziarnistego
½ papryki czerwonej
Składniki na sos
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
Sól, pieprz do smaku
Jak robimy?
Krok 1: Filet z kurczaka posypujemy szczyptą soli, pieprzem i słodką, mieloną papryką. Smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony.
Krok 2: Gotujemy makaron tak, aby był ardente.
Krok 3: Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
Krok 4: Płuczemy liście świeżego szpinaku.
Krok 5: Brokuły kroimy na maleńkie różyczki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 6: Usmażony filet z kurczaka kroimy w kostkę.
Krok 7: Mieszamy musztardę z miodem na jednolity sos, dodajemy do niego pieprz i sól.
Krok 8:Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, polewamy naszym sosem i wcinamy :-))
Ja uwielbiam tą sałatkę, bo jest prosta, sycąca i zawiera niesamowitą ilość składników odżywczych.