Zielono mi, czyli babeczki z dodatkiem zielonej herbaty
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością. Nie chodzi tylko o jej ciekawy smak, ale również o właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie i samopoczucie – nie bez powodu w wielu kręgach nazywana jest „napojem młodości”. Wiele osób coraz częściej eksperymentuje w kuchni i wykorzystuje ten rodzaj herbaty nie tylko do przygotowywania napojów, ale i słodkich wypieków. Eksperci Ahmad Tea przedstawiają przepis na pyszne babeczki z dodatkiem zielonej herbaty.

Składniki
- 1,75 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki sody
- 100 g pokrojonych drobno migdałów
- 125 g cukru pudru
- 1 szklanka zaparzonej herbaty np. Green Tea Pure Ahmad Tea London
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego na bazie marcepanu i pasty migdałowej
- 1/3 szklanki wody
- kilka kropli olejku migdałowego
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz drobno posiekane migdały. W drugim naczyniu dokładnie zmiksować ze sobą olej, przestudzoną zieloną herbatę np. Green Tea Pure Ahmad Tea Lonodn, mleko, jajko oraz olejek migdałowy. Naturalny barwnik rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Następnie połączyć ze sobą dokładnie wszystkie komponenty. Ciasto wlać do podwójnych papierowych foremek do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.