Ziemniaczana miska

Sałatka dla miłośników dań z ziemniaków

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1/2 główki sałaty (najlepiej lollo bianco)
  • 30 dag upieczonego mięsa z kurczaka
  • 40 dag młodych ziemniaków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 szkl. mrożonego groszku
  • SOS:
  • 1 opak. serka wiejskiego (ok. 20 dag)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Sposób przygotowania

1. Przygotuj sos: jajko ugotuj na półtwardo (włóż je do zimnej wody, podgrzewaj, aż zacznie wrzeć, gotuj 6 minut. Wyjmij, przelej zimną wodą, obierz ze skorupki. Serek wymieszaj z musztardą i sokiem  z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Włóż pokrojone jajko  i zmiksuj na gładki sos. 

Reklama

2. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Pod sam koniec gotowania dorzuć groszek, gotuj 1 minutę, osącz. Gdy ziemniaki ostygną, przekrój  je na połówki. Mięso pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz, pokrój na talarki. Sałatę umyj, osusz i porwij.

3. Wszystkie składniki sałatki połącz, polej sosem, delikatnie przemieszaj. Chłodź co najmniej 30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje