Ziemniaczana zapiekanka w beszamelu

Pyszna!

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 duży por
  • 40 dag cienkich pikantnych kiełbasek (ew. serdelków)
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 szkl. mleka
  • 15 dag żółtego sera
  • sól l pieprz kajeński
  • sos tabasco
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania

1. Żaroodporną formę posmaruj tłuszczem. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na kawałeczki. Por oczyść, dokładnie opłucz i pokrój w plasterki. Kiełbaski potnij na kawałki. Przygotowane składniki wymieszaj, posyp solą i przełóż do przygotowanej formy. 

2. Masło rozgrzej na patelni. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż, ciągle mieszając. Zasmażkę wymieszaj z mlekiem. Gotuj dalej 5 minut na małym płomieniu, nadal ciągle mieszając. Żółty ser zetrzyj na grube wiórki. Dodaj do sosu. Kiedy się rozpuści, przypraw beszamel na pikantnie solą, pieprzem kajeńskim oraz sosem tabasco. 

3. Składniki w formie polej beszamelem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 18 st. C (góra i dół). Piecz przez 45-50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Przed podaniem zapiekankę udekoruj, np. gałązkami świeżego tymianku. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje