Ziemniaczane ciasto z morelami

Z gotowanych ziemniaków możesz przygotować doskonałe ciasto z owocami.

Składniki na 24 kawałki:

- 400 g ziemniaków,
- 1 puszka (850 ml) moreli,
- 7 jajek,
- 250 g miodu,
- sok i skórka starta z 1 cytryny,
- 150 g mielonych migdałów,
- 50 g bułki tartej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
- 30 g płatków migdałowych,
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, obrać, drobno zetrzeć i odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć. Jajka rozdzielić, białko wstawić do lodówki a żółtka, 225 g miodu, sok i skórkę z cytryny ubijać ok. 5 minut przy pomocy robota kuchennego. Wmieszać starte ziemniaki, zmielone migdały, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Blachę (32x38 cm) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto nałożyć na blachę wyrównać i ułożyć na nim morele. Piec w 175 st. Ok 35 minut. Wyjąć z piekarnika, morele posmarować pozostałym miodem, ciasto posypać płatkami migdałowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 570 kJ/136 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasta z owocami | morele | ciasta | ciasto | ziemniaki | 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje