Ziemniaczane z gulaszem

Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Tradycyjne są z dodatkiem wołowiny, ale nadaje się do nich każde mięso, np. dziczyzna, wieprzowina, a nawet drób.

Placki z gulaszem smakują najlepiej.
Placki z gulaszem smakują najlepiej. 123RF/PICSEL

Składniki na 6-8 porcji:

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag mięsa
  • po pół papryki czerwonej i zielonej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • listek laurowy
  • chili w proszku
  • 1 łyżka masła
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć. Odstawić, po chwili zlać nagromadzony sok, zostawiając skrobię na dnie.

2. Dodać jajko i 1 łyżkę mąki, doprawić, wymieszać. Usmażyć placki.

3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, przyprawy i przesmażyć. Zalać wodą, gotować do miękkości. Na koniec dodać pokrojone papryki, kukurydzę i koncentrat. Zaciągnąć zasmażką z łyżki mąki i masła. Placki przełożyć gulaszem.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas