Ziemniaczane z gulaszem
Placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Tradycyjne są z dodatkiem wołowiny, ale nadaje się do nich każde mięso, np. dziczyzna, wieprzowina, a nawet drób.
Placki z gulaszem smakują najlepiej. 123RF/PICSEL
Składniki na 6-8 porcji:
- 70 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 30 dag mięsa
- po pół papryki czerwonej i zielonej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- listek laurowy
- chili w proszku
- 1 łyżka masła
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć. Odstawić, po chwili zlać nagromadzony sok, zostawiając skrobię na dnie.
2. Dodać jajko i 1 łyżkę mąki, doprawić, wymieszać. Usmażyć placki.
3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, przyprawy i przesmażyć. Zalać wodą, gotować do miękkości. Na koniec dodać pokrojone papryki, kukurydzę i koncentrat. Zaciągnąć zasmażką z łyżki mąki i masła. Placki przełożyć gulaszem.
Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria