Zimowy torcik

Słodkości na chłodne dni.

Składniki na ok. 12 porcji:

Reklama

- białka z 7 jaj,
- 20 dag cukru,
- 5 dag mąki,
- kakao,
- łyżka octu,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
Na drugi placek:
- 4 jajka,
- po 4 łyżki cukru i mąki,
- cukier waniliowy.
Na masę i do dekoracji:
- 60 dag sera,
- 25 dag cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej, 7 jaj,
- aromat, polewa, masło, "delicje"

Przygotowanie:

Ze składników na pierwszy placek ubić pianę, dodać cukier, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz ocet, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką do wysmarowanej masłem tortownicy, tworząc minikopczyki, posypać je kakao. Składniki na drugi placek wymieszać, zalać nimi kopczyki. Tortownicę wstawić do nagrzanego (średnio) piekarnika i piec ok. 45 min. Ser zemleć, białka ubić na pianę. Dodać mąkę, żółtka, cukier, aromat, wymieszać. Przestudzone ciasto przekroić, po czym przełożyć je masą serową. Wierzch wyłożyć "delicjami". Torcik pokryć polewą (czekoladową lub białą), bądź kremem. Udekorować, np. "delicjami", kleksami bitej śmietany.

Dowiedz się więcej na temat: białka | cukier | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje