Ziołowe kule

Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 15 dag świeżego szpinaku (20 dag mrożonego)
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag żółtego sera startego na grube wiórki
  • 5 dag orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki masła klarowanego
  • po łyżce posiekanego szczypiorku, natki pietruszki, selera, bazylii lub szałwii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Świeży szpinak umyj i pokrój na grube paski. Mrożony rozmroź, podgrzewając na suchej patelni. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj szpinak, dopraw i zostaw do ostygnięcia.

2. Mąkę wymieszaj z bułką. Dodaj chłodny szpinak, jajka, starty żółty ser i posiekaną zieleninę. Wymieszaj dokładnie, by składniki dobrze się połączyły.

3. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Z ciasta formuj spore kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj przez 12-15 minut. Przełóż na sto, osącz. Trzymaj w cieple. Orzechy przekrój na połówki. Wrzuć na rozgrzane masło, zmniejsz ogień i podgrzewaj kilka minut. Polej ziołowe kule. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Czas przygotowania: ok. 50 minut


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje