Zupa brzoskwiniowo-cytrynowa

Połowę brzoskwiń i całą zalewę przełóż do garnka.

Składniki na 4 porcje:

  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 20 dag mirabelek
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • szklanka białego półsłodkiego wina
  • łyżeczka miodu
  • laska cynamonu
  • anyż gwiaździsty
  • pół torebki budyniu waniliowego
  • sól (ewentualnie) pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mirabelki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Połowę brzoskwiń i całą zalewę przełóż do garnka. Zmiksuj blenderem, zalej sokiem pomarańczowym, winem i dwiema szklankami wody, zagotuj. Pozostałe brzoskwinie pokrój w plastry. Cytryny sparz, pokrój w plastry, dodaj do zupy. Dołóż mirabelki, anyż i cynamon. Gotuj na malutkim ogniu przez 15 minut.

2. Budyń rozprowadź w odrobinie wody, dodaj do zupy. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Przed podaniem dopraw ewentualnie pieprzem i miodem. Zupę możesz podawać z drobnym makaronem i ze śmietaną.

Czas przygotowania: ok 45 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje