Zupa czosnkowa z szynką Serrano i pomarańczami

Wyjątkowa zupa.

Składniki na 4 porcje:

- 2 główki czosnku,
- 2 pomarańcze,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 50 g mielonych migdałów,
- 250 g śmietany,
- 3/4 l. bulionu warzywnego,
- 6 kromek chleba tostowego,
- sól, pieprz,
- 4 gałązki kolendry,
- 2 plasterki szynki Serrano

Przygotowanie:

Główki czosnku podzielić na ząbki, obrać. Dwa ząbki odłożyć do dekoracji. Czosnek opiekać w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez ok 30 minut aż stanie się miękki. Pomarańczę dobrze umyć, skórkę zetrzeć na wiórki. Owoce przekroić i wycisnąć sok.
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać migdały. Wlać śmietanę i bulion i gotować jeszcze 10 minut. Upieczony i ostudzony czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Dodać kromki chleba tostowego bez skórki. Wlać sok z pomarańczy. Zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Odłożone na bok ząbki czosnku pokroić w plasterki i podsmażyć na złoty kolor. Listki kolendry posiekać, plasterki szynki pokroić w paseczki. Zupę jeszcze raz zagotować. Dodać wiórki ze skórki pomarańczowej, zrumieniony czosnek, szynkę i kolendrę.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal

Dowiedz się więcej na temat: pomarańcze | czosnek | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje