Zupa fasolowa

Zupa fasolowa na żeberkach.

Składniki:

Reklama

- 1 pasek żeberek wieprzowych,
- 15 dag drobnej fasoli,
- 1 duża marchewka,
- kawałek selera,
- pietruszka,
- 20 dag ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml. śmietany,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz, listek laurowy

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć na noc. Ugotować w tej samej wodzie co się moczyła, na koniec gotowania posolić. Żeberka poporcjować i wrzucić do zimnej wody, dodać sól, pieprz, listek i ugotować wywar. Po zszumowaniu (w trakcie gotowania) dodać posiekaną cebulę i tarte warzywa przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy już będą miękkawe dodać ugotowaną fasolę. Ma koniec zabielić zupę śmietanę i podawać posypaną natką pietruszki. Czas przygotowania 1,5 h. Przepis na 6 osób. Koszt jednej porcji 1,63 zł.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: zupa | fasola

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje