Zupa gulaszowa - Maciej Kuroń

Z mięsa mieszanego.

article cover
INTERIA.PL

- 2 l wywaru lub wody,
- 300 g wołowiny,
- 300 g wieprzowiny (lub piersi z drobiu),
- 2 cebule,
- 2 papryki różnokolorowe,
- 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 300 g kluseczek: zacierka albo inny drobny makaron,
- pół łyżeczki kminku,
- 2 łyżki smalcu lub oleju,
- 3 pomidory,
- czosnek, majeranek,
- sól, ostra papryka,
- ew. 2-3 kostki rosołowe.

Przygotowanie:

Mięso kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Wołowinę przesmażamy, zalewamy wywarem i gotujemy z kminkiem. Wieprzowinę obrumieniamy na tłuszczu dodając pokrojoną cebulę i paprykę. Dusimy do miękkości, skrapiając wywarem. Dodajemy paprykę mieloną. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pomidory, ziemniaki, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i przyprawy łączymy z wieprzowiną i wołowiną. Na końcu dodajemy kluseczki. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas