Zupa krem z zielonych warzyw

Z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu. Pycha!

Składniki

  • koncentrat bulionu drobiowego np. Krakus
  • 1 średni por
  • liście jarmużu (około 60 g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1,2 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 duże liście jarmużu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • śmietana 18% lub gęsty jogurt
  • groszek ptysiowy

Sposób przygotowania

Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego i 1,2 l wrzącej wody.

Reklama

W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie.  Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą
i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut.

Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje