Zupa odchudzająca (3 dni, po 5 porcji)

Trzy dni i trzy różne style inspirowane kuchniami świata.

Składniki na 15 porcji bulionu podstawowego (po ok.250 g razem 3,75 l):

- pęczki włoszczyzny (z zieloną pietruszką),
- 4-5 cebul,
- sól, pieprz

Składniki na 5 porcji wersji azjatyckiej:

- 150 g ryżu basmati,
- sól,
- 2 kawałki trawy cytrynowej,
- 2 kawałki imbiru wielkości orzecha włoskiego,
- 1 łyżeczka curry,
- 9 surowych krewetek (po 20 g, bez głowy, w skorupkach),
- 200 g kapusty pekińskiej,
- 150 g groszku śnieżnego

Składniki na 5 porcji wersji włoskiej:

- 150 g pełnoziarnistego makaronu,
- sól,
- 2 papryczki chili,
- 1-2 listki laurowe,
- 1 czerwona papryka,
- 300 g brokułów,
- 175 g filetu z kurczaka

Składniki na 5 porcji wersji niemieckiej:

- 350 g ziemniaków,
- 3-4 zielone cebulki,
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 4 marchewki,
- 250 g chudego schabu

Reklama

Przygotowanie bulionu podstawowego:

Włoszczyznę wymyć. Marchewkę, selera, pora z 3 pęczków włoszczyzny oraz cebule pokroić na duże kawałki, umieścić w garnku. Zalać 4 litrami zimnej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. Dodać 1-2 łyżeczki soli i gotować na słabym ogniu 1,5 godziny. Pozostałe warzywa pokroić w cienkie paski, pora w cienkie krążki, pietruszkę drobno posiekać (trzymać w chłodnym miejscu). Bulion przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Do każdego wariantu dokładać część pokrojonych warzyw i gotować wraz z pozostałymi składnikami oraz ok 1,25 l bulionu. Posypywać pietruszką.

Do wariantu azjatyckiego:

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Odrzucić wierzchnie warstwy trawy cytrynowej, resztę nieco rozgnieść trzonkiem noża. Imbir obrać i pokroić w cienkie paski. Krewetki wyłuskać ze skorupek, zdjąć błonkę. Kapustę pekińską pokroić, strąki groszku oczyścić.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): ok. 3690 kJ, 880 kcal. białka 50 g, tłuszcz 3 g, węglowodany 154 g

Do wariantu włoskiego:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Paprykę pokroić w paski, brokuła podzielić na różyczki. Mięso pokroić w paski.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): ok. 3940 kJ, 940 kcal. biało 69 g, tłuszcz 6 g, węglowodany 137 g

Do wariantu niemieckiego:

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, gotować 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulkę i marchewkę pokroić. Ziarna pieprzu rozgnieść. Schab pokroić w kostkę.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny. Pięć porcji (1 dzień): 3570 kJ, 850 kcal. Białko 67 g, tłuszcz 21 g, węglowodany 82 g

Dowiedz się więcej na temat: trzy dni | zupa | diety | odchudzanie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje