Zupa paprykowo-pomidorowa

Składniki na 4 porcje: 30 dag pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 500 ml bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 łyżki oliwy, sól, 4 morele, 1 łyżka miodu, 1 mały pęczek bazylii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 papryczka chili.

1 Cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Paprykę rozciąć, oczyścić z pestek, strąk pokroić na drobne kawałeczki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać paprykę i pomidory. Krótko razem poddusić. Warzywa zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 10 minut.

Reklama

2 Morele przepołowić, wyjąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Bazylię opłukać, osuszyć, listki poodrywać od gałązek. Kilka odłożyć do dekoracji, pozostałe grubo posiekać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody. Wlać do gotującej się zupy, mieszając.

3 Czerwoną papryczkę chili oczyścić z pestek, pociąć w cienkie plasterki. Cząstki moreli dodać do zupy. Przyprawić ją do smaku solą, chili, miodem i octem jabłkowym. Rozlać do talerzy. Udekorować odłożonymi listkami bazylii.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | gotowanie | przepisy | kuchnia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje