Zupa rybna z papryką

Zupy rybne nie cieszą się w naszym kraju szczególną popularnością, niektórzy kręcą nosami, choć nawet nie spróbowali takiego dania. Warto jednak się przekonać, bo może to być prawdziwy rarytas!

Smak, kolor, aromat - nie mają sobie równych
Smak, kolor, aromat - nie mają sobie równych123RF/PICSEL

Składniki: 
500 g filetów rybnych
3-4 ziemniaki
1 porcja/tacka włoszczyzny
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
1 pomidor (opcjonalnie)
olej
sól, pieprz
majeranek
kurkuma
papryka słodka w proszku
1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)
natka pietruszki
sok z cytryny

1. Włoszczyznę obieramy, myjemy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 2 l wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie, pod koniec gotowania dodajemy majeranek, sól i pieprz (w niewielkich ilościach). Wywar przecedzamy. Warzywa wykorzystamy np. do sałatki.

2. Cebule obieramy i kroimy w piórka, papryki np. w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z paprykami, doprawiamy sproszkowaną papryką, smażymy, aż cebula się zeszkli.

3. Zawartość patelni dodajemy do wywaru, dokładamy obrane, pokrojone ziemniaki, solimy.

4. Filety rybne opłukujemy, skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z pokrojonym pomidorem (opcjonalny dodatek). Wsypujemy przyprawy i ew. dokładamy suszoną papryczkę chili. Gotujemy całość ok. 20-25 min., posypujemy natką pietruszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas