Zupa serowa

Podawana w wiejskim chlebie.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 20 g maki
  • 750 ml bulionu
  • 50 ml białego wina
  • 250 ml mleka
  • Sól, pieprz
  • 4 chleby wiejskie
  • 1 jajko
  • 50 g mielonych migdałów bez skóry
  • 4 łyżki oleju
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • Szczypiorek
  • 200 g twardego sera żółtego
  • Galka muszkatołowa

Reklama

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, przesmażyć. Wlać bulion, wino, 150 ml mleka i gotować 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

Z chlebów ściąć "wieczko", wydrążyć ośródkę i namoczyć ją w 100 ml mleka. "Wieczka" pokroić w kostkę, obtoczyć w roztrzepanym jajku i mielonych migdałach. Usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, zdjąć i osączyć na papierowym ręczniku.

Namoczony w mleku chleb dodać do zupy i zagotować, cały czas mieszając. Szynkę pokroić w paski, szczypiorek drobno pokroić. Ser utrzeć i dodać do zupy. Doprawić z solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zupę podawać w chlebach. Posypać grzankami, szczypiorkiem i szynką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje