Zupa siemieniotka

Koniecznie spróbuj!

Składniki

  • 25 dag siemienia konopnego
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 10 dag białej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 5 łyżek masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. W garnku zagotuj 1 litr wody. Wrzuć do niej siemię konopne i gotuj do momentu, aż ziarenka zaczną pękać. (ok. godziny). Wtedy całość przetrzyj przez sitko. 

2. Otrzymaną gęstą zawiesinę przelej ponownie do garnka. Cebule obierz, posiekaj. Wrzuć je na patelnię z rozgrzanym masłem. Usmaż na szklisto. Potem wymieszaj podsmażoną cebulkę z 2 szklankami wody i zawiesiną z siemienia. Kaszę jaglaną zmiel w młynku na mąkę. Wymieszaj ją z wodą i wlej do zupy. Gotuj na małym płomieniu, do lekkiego zgęstnienia. 

3. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z mlekiem. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko. Podawaj ją jako dodatek do zupy. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje