Zupa śliwkowa

Z delikatnymi kluseczkami.

Składniki:

Reklama

- 1 kg śliwek,
- kilka goździków,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 płaska łyżeczka otartej skórki cytrynowej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżki kaszy mannej

Przygotowanie:

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić. Wodę zagotować z cukrem (odłożyć 1 łyżkę cukru do kluseczek), skórką cytrynową i goździkami. Dodać śliwki i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Zupę zmiksować, zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Masło zagotować z mlekiem i pozostawioną` łyżką cukru, powoli wsypywać kaszę manną cały czas mieszając. Gdy zrobi się gęsta masa, zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do kaszy dodać żółtko jajka, wymieszać i delikatnie dodać ubite białko. Przy pomocy 2 łyżeczek formować małe kluseczki i gotować w osolonym wrzątku 2-3 min. Zupę podawać z kluseczkami., Czas przygotowania: 1 h. Przepis na 5 osób.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | śliwki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje