Zupa szparagowa

Sezon szparagowy trwa.

Składniki:

Reklama

- 1 pęczek szparagów,
- 1 mała cebula,
- 15 dag wędzonej szynki,
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 1/2 cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Szparagi obrać. W szerokim garnku zagotować 2 l. wody z solą, cukrem i połową cytryny. Do wody wrzucić obrane szparagi, gotować do miękkości, wyjąć, schłodzić. Do powstałego wywaru włożyć obierki i odpadki ze szparag, gotować do zredukowania płynu o połowę. Po tym czasie wywar przecedzić. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć je na maśle. Pokrojone szparagi i cebulę z szynką dodać do zupy, zagotować. Śmietankę wymieszać z mąką i zaprawić zupę, gotować 5 minut, pod koniec gotowania dodać orzechy włoskie, zagotować, ewentualnie doprawić, podawać. Czas przygotowania 1 h. 45 min. Przepis na 8 osób.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | szparagi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje