Zupa z czerwonej soczewicy z boczniakami

Nasyci nawet największego głodomora!

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 500 g boczniaków
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżki zmielonej kolendry, szczypta kurkumy
  • 3-4 szklanki bulionu wege
  • kilka łyżek gęstej śmietany

Reklama

Przygotowanie:1. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę i podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojone w paski kapelusze boczniaków oraz przyprawy, smażymy kilka minut.

3. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną, dodajemy bulion.

4. Soczewicę płuczemy i gotujemy osobno, część miksujemy.

5. Całe ziarna i zmiksowaną część dodajemy do zupy.

6. Doprawiamy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje