Zupa z kurczakiem
Przepis na niskokaloryczną zupę.
Zupę podaj z grzankami123RF/PICSEL
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- 30 dag fasolki szparagowej
- włoszczyzna
- mała puszka kukurydzy
- łyżka masła
- świeży tymianek
- świeża natka pietruszki
- świeży rozmaryn
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1 Pierś z kurczaka, obraną, opłukaną i pokrojoną włoszczyznę, masło, ziele angielskie, liść laurowy i związane w pęczek zioła włóż do garnka, zalej 1,5 l wody, gotuj 30 minut. Fasolkę przekrój na pół, dodaj do wywaru, gotuj 30 minut.
2 Pierś kurczaka wyjmij z zupy, pokrój ją w kostkę, wrzuć z powrotem do wywaru. Dodaj odsączoną puszkę kukurydzy, chwilę gotuj. Zahartuj śmietanę odrobiną wywaru, dodaj do zupy, podawaj z grzankami.