Zupa z młodej kapusty

Pyszna, zabielana zupa.

Składniki:

Reklama

- 1 młoda kapusta,
- 1 pęczek młodej włoszczyzny,
- 1 pęczek koperku,
- 30 dag chudego wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 plaska łyżka maki,
- sól, pieprz,
- listek laurowy,
- 1,5 lt. wywaru mięsnego

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, włoszczyznę rozdrobnić, koper posiekać. W garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i poszatkowaną kapustę. Smażyć aż kapusta znacznie zmniejszy swoją objętość. Na oddzielnej patelni przesmażyć na łyżce oleju pokrojony w słupki boczek, dodać do warzyw. Wlać wrzący wywar, dodać listek laurowy, doprawić solą i pieprzem.
Gotować ok. 20 minut. Zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, pod koniec dodać posiekany koper.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: kapusta | zupa

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje