Zupa z młodej kapusty

Z pieczywem czosnkowym.

Składniki:

Reklama

- 1 młoda kapusta,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mały por,
- 2 marchewki,
- 30 dag mocno uwędzonej kiełbasy,
- 1,5 lt. wywaru mięsnego,
- sól, pieprz,
- szczypta kminku,
- olej do smażenia,
- 1 puszka pomidorów,
- 1/2 łyżeczki tymianku lub gałązka świeżego

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pora pokroić w cienkie plasterki, marchewkę pokroić w kosteczkę, kiełbasę w plasterki. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać kiełbasę i chwilę smażyć, dodać marchewkę, pora i kapustę i całość poddusić aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem) i zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek i kminek. Gotować ok. 40 min. Podawać z pieczywem czosnkowym.
Czas przygotowania 1h. 25 min. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | kapusta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje