Zupa z soczewicą

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 50 dag czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 małe pomidory
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietany kremówki
  • po 1/2 łyżeczki curry, kminu, pieprzu
  • kajeńskiego, mielonej słodkiej papryki
  • sól do smaku
  • tymianek do dekoracji

Sposób przygotowania

Soczewicę zalej wodą, posól i gotuj ok. 25 minut. Pomidory sparz, obierz, oczyść i pokrój na kawałki. Marchewki,ziemniaki, czosnek oraz cebulę obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę oraz ziemniaki pokrój w kosteczkę. Bulion mocno podgrzej.W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem.Dodaj resztę warzyw (bez soczewicy). Zalej bulionem,wsyp przyprawy. Gotuj 5 minut. Po tym czasie dołóż soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut. Dolej śmietanę,posól. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj tymiankiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje