Zupa ziemniaczana

Z wędzonym boczkiem.


Reklama


Składniki:

- 0,7 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 15 dag wędzonego boczku,
- 1/2 małego selera,
- 1 pietruszka,
- 0,5 kostki masła,
- 1 szkl. słodkiej śmietany,
- 1,5 litra wywaru mięsnego,
- sól, pieprz,
- listek laurowy,
- 2 łyżki siekanych ziół: szczypioru i natki pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokroić. Cebulę drobno posiekać. W szerokim garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa i krótko przesmażyć. Zalać wywarem, przyprawić solą i pieprzem, dodać listek. Gotować, aż warzywa będą całkowicie miękkie, wszystko zmiksować. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na rumiano i dodać wraz z siekanymi ziołami do zupy. Podgotować zupę jeszcze 2-3 minuty i podawać.
Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 6 osób.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje