Zupa ziołowa

Ugotuj ją, a już na stałe zagości w twoim menu!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 8-9 porcji

Składniki

  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po 2 pęczki natki i koperku
  • pęczek kolendry
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 6 łyżek masła
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • ew. jajka jako dodatek
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól
  • śmietana do zupy

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Podduś w rondlu na rozgrzanym maśle. Wlej połowę bulionu, zagotuj.

2. Zioła opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do zupy. Gotuj 3 minuty. Zmiksuj. Pozostały bulion wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlej do gotującej się zupy. Mieszając, zagotuj. Dopraw sporą ilością mielonego pieprzu i ew. szczyptą soli. Zabiel delikatnie zahartowaną śmietaną (jeśli chcesz, później możesz też zrobić na zupie dodatkowo kleksy ze śmietany).

3. Zupę ziołową możesz podać z ugotowanymi na twardo jajkami lub/i dodać do niej ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Możesz też serwować do niej stostowane pieczywo z pastą z suszonych pomidorów, papryki i gotowanej marchwi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje