Żurawinowa pokusa

Ciężko nie skusić się na kawałek!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 6-7 porcji

Składniki

  • 15 dag świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 20 dag mąki pszennej tortowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag brązowego cukru lub 4-5 łyżek jasnego miodu
  • 170 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 75 dag masła lub masła roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder i płatki migdałów do posypania
  • masło i bułka tarta do foremki

Sposób przygotowania

1. Żurawinę umyj i zostaw na sitku, by obeschła. Mrożoną zostaw do rozmrożenia. Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem i szczyptą soli. 

2. Masło utrzyj z cukrem  na puszystą masę. Dodaj  1 jajko, ucieraj ok. 1 minuty, wbij kolejne jajko i ucieraj, aż dobrze połączy się z masą. Wciąż mieszając ciasto, dosyp skórkę pomarańczową  i małymi porcjami dolej sok. Potem domieszaj mąki  z proszkiem i solą, a na koniec suchą żurawinę. Okrągłą  foremkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą. 

3. Ciasto przełóż do foremki, piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Posyp cukrem pudrem i migdałami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje